Przepis na pierniczki wegańskie

25 dag mąki pszennej razowej
25 dag dyni
15 dag rodzynek
1 łyzeczka mielonego cynamonu
1/2 łyzeczki startej gałki muszkatołowej
troche imbiru
3-5 szt goździków
1 łyżeczka startego kardamonu (daje posmak słodkości)
4 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka kakao (nie koniecznie)

Do siemienia lnianego dodać szklankę wody i miksować, aż zacznie  przypominać śmietanę. Dynię zetrzeć na tarce, dodać mąkę, rodzynki, przyprawy, dodać około szklanki wody
Ciasto dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, dodać więcej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na kluski.  Piekarnik rozgrzać do tmp. 195 st., blachę natłuścić nieco olejem. Łyżką kłaść na blachę porcje ciasta formując je w kształtne placuszki. Piec około 15 min.
Pierniczki te mozna przechowywać przez dłuższy czas w szczelnym, szklanym pojemniku.

Zamiast tradycyjnych jajek do ciasta można dodawać siemię lniane. Jajka można też zastępować śmietaną (2 jajka – 1 łyżka śmietany). Dynia daje słodycz i kolor, jaki zazwyczaj powodują żółtka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *