Pierniczki czekoladowe

Składniki na około 60 sztuk

  • 2 białka
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • spora szczypta cynamonu
  • 175g mielonych orzechów laskowych
  • 100g startej, gorzkiej czekolady
  • 100g ciemnej kuwertury

Białka ubić na sztywna pianę. Cukier wymieszać  z cukrem waniliowym, cynamonem, orzechami i czekoladą. Dodać do piany i wyrobić na ścisłe ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, przygotować blachę do pieczenia nacierając ją tłuszczem, lub wykładając pergaminem. Stolnicę posypać cukrem a ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawać foremkami, wykrawaczkami kształty. Może to być także  okrągły kształt, jaki można uzyskać dzięki szklane, lub kieliszkowi. Ułożyć na blasze, piec 15 min.  Po wyjęciu upieczonych pierniczków umieścić je na kracie kuchennej do wystygnięcia.

Kuwerture, lub polewę czekoladową roztopić, pierniczki zamaczać w niej do połowy, suszyć na kracie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *