Przepis na piernik staropolski od mamy Eli

Składniki

  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • 12 dag masła
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jaja
  • czubata łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki mleka
  • torebka przyprawy piernikowej (goździki, ziele angielskie, imbir, cynamon, anyżek, kolendra
  • 5 dag orzechów włoskich
  • sól

Zagotować miód z cukrem i masłem, wystudzić mieszając. Dodawać stopniowo mąkę, po jajku, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto. Sodę rozpuścić w mleku. Gdy masa będzie jednolita wlać mleko z sodą, dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Dodać posiekane orzechy, wymieszać.

Ciasto włożyć do kamionkowego, lub emaliowanego garnka, przykryć lniana ściereczką, odłożyć w chłodne miejsce (spiżarnia, piwnica, dolna część lodówki) na co najmniej 2 tygodnie.

Dojrzałe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, piec 50-60 min w temp. 180 st.C. Wystudzony piernik pokryć czekoladą.

Upiec kilka dni przed świętami. Kruszeje po 2-3 dniach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *