Blog

Piernikowe drzewo

Czy drzewo z piernika różni się od prawdziwego? Tak samo, jak mapa różni się od terytorium – wszystko co postrzegamy jest obrazem rzeczywistych bytów. Możemy zatem wykorzystać wiedzę o względności postrzegania, by bawić się nią, wykorzystać umowność pojęć i nakładać na siebie obrazy będące projekcją umysłu na różnych płaszczyznach.

Tak, czy inaczej gdy znudzi się nam już percepcja wzrokowa, piernikowe drzewo możemy zjeść jako dodatek do aromatycznej kawy, lub gorzkiej, czarnej herbaty. Smak jest kolejną płaszczyzną, na której możemy doświadczać piernikowego drzewa.

Drzewo z piernika na tle prawdziwego drzewa
Piernikowe drzewo

Pierniki zapuszkowane!

Pierniczki choinkowe wielkości 7-8 cm w okrągłym pudełku metalowym. Wieczko ma szybkę, przez którą widać piernik w kształcie gwiazdki, z dziurka do zawieszania na choince
Pierniki choinkowe w pudełku metalowym

Mimo że do Świąt jeszcze sporo czasu,  zapobiegliwi pracownicy działów PR już szykują świąteczne upominki dla swoich Klientów. Wiadomo, o relacje trzeba dbać, a efektowny upominek świąteczny jest wyrazem  zaangażowania w długofalowe związki Firm i Klientów.

Nic więc dziwnego, że każde Boże Narodzenie jest okazją do uruchomienia kreatywności i wymyślenia nowych, przyjemnie zaskakujących prezentów, które wywołają uśmiech i pozytywne skojarzenia.

W tym sezonie mamy nową piernikową propozycję. To ekskluzywna puszka z satynowego metalu z szybką, przez którą wygląda ręcznie polukrowana choinkowa gwiazdka. Dla bezpieczeństwa zawartość puszki przekładamy amortyzującą kołderką.

Zarówno puszka jak i jej zawartość może zostać obrandowana lub spersonalizowana, stając się  znaczącym elementem dekoracji świątecznej.

Samoloty z piernika

dwa samoloty i rakieta z piernika
Samoloty, ludzik i samochód z piernika

Piernikowe samoloty bawią się w berka z małą rakietą, a patrzy na nie piernikowy ludzik, który wysiadł z piernikowego auta, żeby na nie popatrzeć. Przejeżdżał obok, zatrzymał się i obserwuje z zadziwieniem. Lubi je, zachwyca go wolność, swoboda i gracja, z jaka wykonują radosne piruety.

Przepis na piernik staropolski od mamy Eli

Składniki

  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • 12 dag masła
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jaja
  • czubata łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki mleka
  • torebka przyprawy piernikowej (goździki, ziele angielskie, imbir, cynamon, anyżek, kolendra
  • 5 dag orzechów włoskich
  • sól

Zagotować miód z cukrem i masłem, wystudzić mieszając. Dodawać stopniowo mąkę, po jajku, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto. Sodę rozpuścić w mleku. Gdy masa będzie jednolita wlać mleko z sodą, dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Dodać posiekane orzechy, wymieszać.

Ciasto włożyć do kamionkowego, lub emaliowanego garnka, przykryć lniana ściereczką, odłożyć w chłodne miejsce (spiżarnia, piwnica, dolna część lodówki) na co najmniej 2 tygodnie.

Dojrzałe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, piec 50-60 min w temp. 180 st.C. Wystudzony piernik pokryć czekoladą.

Upiec kilka dni przed świętami. Kruszeje po 2-3 dniach.

Piernikowy upominek z okazji chrztu

Bardzo przyjemna okazja: pojawiła się nowa osoba wsród nas.

Tym razem jest to mała dziewczynka z Nowego Sącza.

Oto upominek, jaki Jej Mama  zamówiła  dla Rodziców Chrzestnych.

emilka1

Witaj Emilko!

Radosnych i szczęśliwych chwil życzymy Ci z całego serca!