Jaki kolor powinny miec dobre pierniki?

Jest mnóstwo przepisów na pierniki, a wśród nich wiele wyśmienitych. Zdarzają się także takie sobie. Dopóki sami nie sprawdzimy, który nam smakuje – nie będziemy tego wiedzieć.

Piernik zazwyczaj kojarzy się z ciemnym lub jasnym brązem. I słusznie. Miód i przyprawy powodują właśnie ten kolor. Jeśli jeszcze do tego doda się wypieczony „rumieniec ” uzyskamy piękny, ciepły odcień.

Są także inne sposoby pogłębiania barwy. Jednym z najczęściej używanych jest karmel, który dodaje się do ciasta. Wpływa on ponoć także na smak uwypuklając słodycz.

Innym sposobem na ciemnobrązowy kolor jest dodawanie do ciasta kakao lub kawy. Ma to jednak oczywiście znaczny wpływ na smak i tą metodę można stosować, jeśli się go lubi.

Ostatnią metodą, z którą się zetknęliśmy to prażona cykoria, która znajduje się w części dostępnych na rynku gotowych przypraw piernikowych. Jest ona jak wiadomo także składnikiem kawy zbożowej. Nadaje ciemny brąż i charakterystyczną goryczkę.

Oczywiście  dotyczy to pierników wyrabianych w domu, kiedy można z wielu dodatków wybrać taki, jaki wam najbardziej odpowiada.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *