Składniki na około 30 sztuk
Ciasto
- 200g miodu
- 50g brązowego cukru
- 75g masła lub margaryny
- 1 żółtko, 1 łyżka kakao, skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki potażu
- 2 łyżki rumu, lub wody
- 300g mąki
- 100g migdałowych sztyfcików
- 50g drobno posiekanej cykaty, lub skórki pomarańczowej
- 50g rodzynek
Polewa
- po 100g białej i ciemnej kuwertury
Miód, cukier i tłuszcz podgrzać w garnku, aż zupełnie się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia. Do masy wmieszać żółtko, kakao, skórke cytrynową i przyprawe piernikową. Potaż rozpuścić w rumie lub wodzie i dodać do masy.
Następnie wmieszać mąkę, sztyfciki migdałowe, cykatę lub skórke pomarańczową a także rodzynki. Zagnieść na ścisłe ciasto. Rozwałkować ciasto na stolnicy opruszonej mąką na około 1cm. Wykrawać pierniki wielkości około 8cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celsjusza przez około 20 min na blasze wysmarowanej tłuszczem. Po wyjęciu ostudzić.
Białą i ciemną kuwerturę pokroić na drobne kawałki i rozpuścić w oddzielnych miseczkach. Napełnić nimi rękawy do zdobienia, bądź inne narzędzia do dekorowania. Zdobić przemiennie spiralami jasnej i ciemnej polewy. Czubkiem noża przeciągnąć od środka do brzegu w kilku miejscach tak, by powstał wzór przypominający pajęczą sieć.