Blog

Pierniki zapuszkowane!

Pierniczki choinkowe wielkości 7-8 cm w okrągłym pudełku metalowym. Wieczko ma szybkę, przez którą widać piernik w kształcie gwiazdki, z dziurka do zawieszania na choince
Pierniki choinkowe w pudełku metalowym

Mimo że do Świąt jeszcze sporo czasu,  zapobiegliwi pracownicy działów PR już szykują świąteczne upominki dla swoich Klientów. Wiadomo, o relacje trzeba dbać, a efektowny upominek świąteczny jest wyrazem  zaangażowania w długofalowe związki Firm i Klientów.

Nic więc dziwnego, że każde Boże Narodzenie jest okazją do uruchomienia kreatywności i wymyślenia nowych, przyjemnie zaskakujących prezentów, które wywołają uśmiech i pozytywne skojarzenia.

W tym sezonie mamy nową piernikową propozycję. To ekskluzywna puszka z satynowego metalu z szybką, przez którą wygląda ręcznie polukrowana choinkowa gwiazdka. Dla bezpieczeństwa zawartość puszki przekładamy amortyzującą kołderką.

Zarówno puszka jak i jej zawartość może zostać obrandowana lub spersonalizowana, stając się  znaczącym elementem dekoracji świątecznej.

Samoloty z piernika

dwa samoloty i rakieta z piernika
Samoloty, ludzik i samochód z piernika

Piernikowe samoloty bawią się w berka z małą rakietą, a patrzy na nie piernikowy ludzik, który wysiadł z piernikowego auta, żeby na nie popatrzeć. Przejeżdżał obok, zatrzymał się i obserwuje z zadziwieniem. Lubi je, zachwyca go wolność, swoboda i gracja, z jaka wykonują radosne piruety.

Przepis na piernik staropolski od mamy Eli

Składniki

  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • 12 dag masła
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jaja
  • czubata łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki mleka
  • torebka przyprawy piernikowej (goździki, ziele angielskie, imbir, cynamon, anyżek, kolendra
  • 5 dag orzechów włoskich
  • sól

Zagotować miód z cukrem i masłem, wystudzić mieszając. Dodawać stopniowo mąkę, po jajku, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto. Sodę rozpuścić w mleku. Gdy masa będzie jednolita wlać mleko z sodą, dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Dodać posiekane orzechy, wymieszać.

Ciasto włożyć do kamionkowego, lub emaliowanego garnka, przykryć lniana ściereczką, odłożyć w chłodne miejsce (spiżarnia, piwnica, dolna część lodówki) na co najmniej 2 tygodnie.

Dojrzałe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, piec 50-60 min w temp. 180 st.C. Wystudzony piernik pokryć czekoladą.

Upiec kilka dni przed świętami. Kruszeje po 2-3 dniach.

Piernikowy upominek z okazji chrztu

Bardzo przyjemna okazja: pojawiła się nowa osoba wsród nas.

Tym razem jest to mała dziewczynka z Nowego Sącza.

Oto upominek, jaki Jej Mama  zamówiła  dla Rodziców Chrzestnych.

emilka1

Witaj Emilko!

Radosnych i szczęśliwych chwil życzymy Ci z całego serca!