Drobne pierniczki bez miodu

Składniki na około 100 szt.

  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • sody oczyszczonej tyle, ile zmieści się na czubku noża
  • 250 g mąki

Do  miski wbić jajka, dodać cukier, cynamon i goździki. Miksować około 10 min. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do masy, zagnieść ciasto. Potem przykryć je i wstawić do lodówki na całą noc, lub przynajmniej na 4 godziny.

Ciasto rozwałkowywać na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wykrawać pierniczki wielkości średniego guzika i ułożyć na szklanej, bądź porcelanowej płycie. Zostawić na noc, by wyschły.

Następnego dnia piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.  Pierniczki układać wilgotną stroną do góry na wysmarowanej tłuszczem, lub wyłozonej pergaminem blasze. Piec 25 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *