Drobne pierniczki bez miodu

Składniki na około 100 szt.

  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • sody oczyszczonej tyle, ile zmieści się na czubku noża
  • 250 g mąki

Do  miski wbić jajka, dodać cukier, cynamon i goździki. Miksować około 10 min. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do masy, zagnieść ciasto. Potem przykryć je i wstawić do lodówki na całą noc, lub przynajmniej na 4 godziny.

Ciasto rozwałkowywać na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wykrawać pierniczki wielkości średniego guzika i ułożyć na szklanej, bądź porcelanowej płycie. Zostawić na noc, by wyschły.

Następnego dnia piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.  Pierniczki układać wilgotną stroną do góry na wysmarowanej tłuszczem, lub wyłozonej pergaminem blasze. Piec 25 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.