Składniki:
- 2 1/2 szklanki maki
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 małego opakowania Masmix
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
Pierwsze 6 składników przesiać, podzielić na dwie porcje.
Cukier rozetrzeć z tłuszczem na puszystą masę, wbić jajko, dolac miód, wmieszać jedną porcję mąki z korzeniami, wymieszać dokładnie, dodać drugą część, połączyć na jednolite ciasto. Mieszając ciasto dolać gorącą wodę.
Gładkie ciasto wlać do wysmarowanej i obsypanej mąką prostokątnej blachy. Piec w tmp. 180 stopni Celsjusza około 40 min. Czy jest upieczony sprawdzać patyczkiem, wystudzić.
Piernik pokroić w prostokaty, posypać cukrem pudrem lub ubić szklankę śmietany kremówki z 2 łyżkami miodu na pianę. Kawałki ciasta przybrac bitą śmietaną i plasterkami pomarańczy.